UVOD V INFORMATIKO


Gotovo se sprašujete, kaj sploh ponuja predmet informatike in katera znanja boste usvojili.

Čisto na začetku šolskega leta se boste spoznali z osnovnimi pojmi in izvedeli, da se informatika ukvarja z informacijami, čisto preprosto, mar ne? Malce natančneje pa je to veda, ki se ukvarja in raziskuje vrste in značilnosti informacij, zakonitosti in teorijo informacijskih dejavnosti ter vplive informacij na človeka. Pomembno je tudi razumeti, kaj je informacijski sistem – skupek postopkov in naprav, ki hitro oskrbijo uporabnika s potrebnimi podatki ter vam že gotovo (ne)znana informacijska onesnaženost, ki predstavlja veliko količino podatkov na spletu, vendar pa vsi ti niso resnični, veliko jih je neurejenih in neustreznih.

Po zaključenem uvodnem delu, kjer se boste naučili še nekaj o računalništvu, informacijski pismenosti, entiteti in atributu (kljub tujim izrazom, gre za zelo razumljivo snov ), pride na vrsto malo bolj matematično obarvano poglavje o BIT-ih, kjer boste na preprost način pretvarjali iz desetiškega sistema v dvojiški in obratno, uporabljali boste tudi logaritme.

Sedaj pa nadaljujemo ponovno na bolj teoretično temo: Družbeni vidiki informatike, kjer se boste pogovarjali o pozitivnih in negativnih vidikih informacijske tehnologije, kako je le ta ujeta v družbo, njeni učinki in posledice ter o njenem delovanju. Kar mirno, verjamem, da bi že sedaj znali našteti marsikaj od zgoraj navedenega.

Lana Pizzoni, 4.c


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja