PROGRAMSKA OPREMA IN OMREŽJA


Drugi letnik informatike se prične s kar obsežnim poglavjem o programski opremi računalnika, ki jo v grobem delimo na sistemsko in uporabniško opremo.

Sistemska oprema so vsi programi, ki poskrbijo za pravilno in ekonomično delovanje računalnika. Bi znal mogoče katero našteti? Naj ti pomagam, to je operacijski sistem (nadzira celotno delovanje računalnika), sistemska orodja, gonilniki in komunikacijski program. Tu je še uporabniška programska oprema, ki jo zagotovo uporabljaš že od osnovne šole, kot npr.
Word, Excel, Power Point, Slikar, Messenger … Sledijo teme o lastništvu programske opreme. ta je lahko lastniška, preizkusna, prosta, odprta ali javna, ter znane teme o programskih vsiljivcih, kot npr. Trojanski konj, ki se nam predstavi kot običajen program in med izvajanjem izvede še drugo opravilo in nam npr. izbriše podatke z diska ali pa pošlje določeno vsebino naslovom, ki so shranjeni. Učili se boste še o bombi, zajčku, črvu, virusu in nezaželeni e-pošti ter kako se pred temi programi zavarujemo.

Naslednje večje poglavje so omrežja, ki za prenos podatkov uporabljajo skupino protokol: TCP/IP. Tu pa so še krajevna ali lokalna omrežja, brezžična krajevna omrežja, mestna omrežja, navidezna zasebna omrežja in postrana ali globalna omrežja pod katera štejemo telefonsko omrežje ter nam
najbolj poznan internet.

Kako pa se znotraj omrežij zavarujemo? Z avtorizirano prijavo, šifriranjem zapisa, požarnim zidom ali z digitalnim podpisom.

Snovi ni malo, vendar se jo z razumevanjem in logičnim razmišljanjem uspe vsakomur naučiti.

Lana Pizzoni, 4.c


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja