HTML, CSS


Spletne strani so postale del vsakdana vsakogar. Z njimi se srečujemo povsod, so naš glavni vir informacij. Vsak ima svojo najljubšo spletno stran in velik vpliv, da nam je ta stran privlačna je njena zgradba. O dobri zgradbi spletne strani boste seznanjeni pri pouku informatike v drugem letniku. Obdelali boste vse glavne lastnosti spletnih strani in spoznali elemente, ki so ključni za privabljanje obiskovalcev te.

Ko boste v teoriji seznanjeni s tem, kakšna je dobra spletna stran, bo čas, da se jo naučite tudi zgraditi. Torej to ni le belo platno, kjer se avtomatsko nameče besedilo, kakšno sliko in naslove, ki bodo avtomatsko delovali kot zavihki, ampak je to posebna struktura sestavljena iz programskih jezikov HTML in CSS.

Ne ustrašite se preveč, saj sta jezika enostavna za se naučiti. Sestavljena sta iz simbolov in ukazov, ki jih boste pri pouku počasi spoznali. Vsak ukaz ima svojo funkcijo, obstajajo ukazi za določeno barvo ozadja, da točno postavitev nekega besedila na spletni strani, ukazi za deljenje mnenj, menjanje zavihka, praktično vsak element spletne strani je zapisan z ukazom, ki narekuje njegov videz ali funkcijo.

Spletne strani, ki jih boste gradili bodo zgledale enostavne in nedodelane, a ravno to je tista baza, ki jo boste v prihodnosti potrebovali, če se boste ukvarjali v zvezi z s tem. Na spletu poznamo številne programe kot so wix s pomočjo katerih lahko zgradimo svojo spletno stran, tako da že prej izberemo želeno ozadje postavitev, besedilo navajamo s pomočjo kvadrata, ki ga z drsnikom namestimo karom želimo. Večini ljudi je to dovolj dobro, a drugim ne bo dovolj, želeli boste ustvariti nekaj povsem svojega, spremeniti del, ki ga z miško kar tako preprosto ne morete in pridobljeno znanje vam bo omogočalo vstop v sam računalniški zapis spletne strani, kjer boste lahko spremenili popolnoma vsak element po svoji lastni želji.

Grajenje spletnih strani s pomočjo HTMLja in CSSja ni zahtevno, pri urah informatike boste spoznali vse potrebne ukaze in z malo vaje vam bo snov mačji kašelj.

Jure Šinigoj, 4.c


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja