EXCEL


Ob koncu 2. letnika se boste seznanili s preglednicami. Naučili se boste nekaj osnovnih funkcij urejanja v programu EXCEL in to uporabno znanje lahko samostojno nadgrajevali tudi v prihodnje. To je zagotovo eden izmed najuporabnejših programov. Na primer: prišel vam bo zelo prav pri urejanju dokumentacije za stroške, goriva ali elektrike. Program vam bo avtomatsko izračunal vsoto porabljeno za določen izdelek, razlike v cenah na prodajno enoto itd.

Zagotovo vsi poznate igro »potapljanje ladjic«. No, tabela v EXCEL programu je zgrajena po točno takem principu. Vrstice so označene s številkami, stolpci pa s črkami. Z določitvijo navpične in vodoravne koordinate se lahko lociramo v določeno celico. Naučili se boste različnih principov naslavljanja celic in uporabljanja funkcij in enostavnih formul.

Tekom šolanja na Škofijski gimnaziji Vipava boste napisali kar lepo število seminarskih nalog. Če pa si boste za maturitetni izbirni predmet izbrali bodisi sociologijo bodisi psihologijo, bo le ta temeljila na statističnih podatkih iz ankete, ki jo boste ustvarili. No, za prikaz statističnih podatkov, se vam bo znanje iz preglednic na tem področju močno obrestovalo. V programu boste lahko izrisali najrazličnejše grafikone, da boste lahko čim bolj nazorno predstavili obravnavane podatke in si s tehničnega vidika pri seminarski nalogi tako lahko zaslužili optimalno število točk in bo za vas statistka mačji kašelj.

Meni osebno je bila snov o preglednicah zelo zanimiva. Z začetka mi je povzročala kar nekaj preglavic, saj potrebuješ čas, da osvojiš princip delovanja programa. Ko pa ti logika »štima« bo tudi delo potekalo gladko. Močno priporočam spremljanje pouka in razlage, saj je le ta ključna za nadaljnje samostojno delo. Zato ti bo v veliko pomoč, če si boš ob razlagi zapisoval tudi primere, ki vam jih bo profesor razložil. Pri meni je bilo to ključnega pomena, saj je bilo enostavnejše pogledati v zapiske kot pa iskati pravilno funkcijo na youtubu ali googlu. Najpomembneje pa je, da naloge delaš sproti. Saj je za nazaj težko v kratkem času osvojiti veščine, za učinkovito rokovanje s programom.

Srečno pri učenju!

Meta Kržič, 4.c


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja