ALGORITMI, PYTHON


Pouk informatike je na Škofijski precej temeljit, v sklopu znanj boste seznanjeni tudi s programiranjem. Za tiste, ki vas programiranje zanima je to enkratna priložnost, saj bo celotno šolsko leto namenjeno le temu in na koncu boste dobro obvladovali programski jezik Python, kar je velika prednost, če ste si za prihodnjo pot izbrali študij v zvezi z računalništvom. Tisti, ki vam takšna znanja ne ležijo in ob besedi programiranje vidite hitečega hekerja, ki neutrudno tipka nesmiselne vrstice na črno podlago, se ne prestrašite preveč, saj ni tako grozno kakor se zdi, poleg tega boste znanje pridobivali počasi in postopno.

Programiranje temelji na logiki, zato je pomembno le, da začnete z delom pravočasno in naredite dovolj vaj. Tako bo vsak nagrajen z dobro oceno tudi če mu logično razmišljanje ne leži preveč. Osredotočite se le na vaje, čim več se učite s starejšimi testi in nalogami, a teh ne bo zmanjkalo, saj jih boste že med letom dobili dovolj s strani profesorja.

Pomembno je, da boste obvladovali dve stvari, način razmišljanja in simbole, ki jih boste morali znati povezovati, da jih bo računalnik razumel. Način razmišljanja boste obdelali na začetku leta v poglavju algoritmov. Sliši se strašno, a v praksi je prav smešno lažje. Pri pouku boste obdelali na primer, kako se naredi sendvič. Nam ljudem je samoumevno, da vzamemo kruh, ga narežemo, odpremo sir in ga vstavimo v kruh. A težava je to razložiti računalniku, ki bo lahko razumel, da je v kruh treba dati sir skupaj z embalažo, če ga na to ne bomo opozorili. O tem torej govorijo algoritmi o načrtovanju dejanj, ki jih moramo razdrobiti na čim manjše logične enote in jih med sabo povezati, da bodo računalniku razumljive.

Nato boste nadgradili svoje znanje in končno začeli s pravim programskim jezikom. Princip je popolnoma enak, le da se boste srečali še z novimi pojmi in simboli, ki si jih boste skozi reševanje vaj zapomnili. Začeli boste z najpreprostejšim verjetno že vsem znanim programom »Hello world«, torej od računalnika boste želeli le, da vam na zaslon izpiše le ti dve besedi. Znanje boste nato nadgrajevali in na koncu leta boste znali sprogramirati že kalkulator, ki sešteva, odšteva, množi in deli, znali boste narediti program, ki na primer poišče vsa praštevila ali pa vsa števila do milijon, ki so deljiva s 7 in 5, znali boste sprogramirati tudi preprosto igro kamen papir škarje in tako naprej.

Učenje programiranja je prijetna zadeva, soočanje z logičnimi težavami je sproščujoče in prav vsak občuti srečo, ko zažene program in ta deluje pravilno. Želim vam le, da bi naloge delali sproti, vsaj čez vikend nalogo ali dve, saj bo tako snov ostala prijetna. Če se boste učili 2 dni pred testom, bo programiranje postalo zelo naporno, saj si boste v tako kratkem času morali zapomniti veliko število formul in simbolov, poleg tega se ne boste morali srečati z vsemi tipi nalog ker preprosto ne bo časa in predmet boste zasovražili.

Jure Šinigoj, 4.c


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja